Silent reader

Friday, April 18, 2014

Produk dan Cantik


Assalamualaikum ..
Haacummm , bersin untuk kali yang pertama bukak blog fara ..
lama sangat tak hupdate story kat sini , lame sangat tak lepak luah nangis kat blog sendiri..
huhu , tuan punye badan pon semakin meningkat umur  nampak gayanye..
biar meningkat umur tetapi mohon jangan meningkat berat badan , jangan naik pipi..
Tapi apakan daya itu semua hanyalah mimpi kerana pipi aku semakin membulat.
nak kata bahagia memang laa, keluarga kawan sentiasa di sisi..
mungkin dah tak de yang nak jaga makan minum aku , makan main bedal sahaja..
hahahhaha XD

#dimana-mana #cermin

Produk dan CANTIK ??
aku terasa terpanggil untuk bercakap isu cantik-cantik ni..
well perempuan kan , minat untuk menjadi cantik tu sangat tinggi ..
sekarang dah bulan April , ye bulan ke empat dalam kalender ..
sepanjang awal tahun hinggalah sekarang apa yang aku dapat lihat ialah
fenomena ingin menjadi cantik + putih + gebu sangat popular ..
sumpah terlalu banyak produk white sini , white sana ..
gebu sini gebu sana ..
paling famous sekarang yang collagen , pantang ada tulisan collagen
semua serbu beli ..
Sebelum mereka beli produk-produk kecantikkan ni , ada tengok tak bahan-bahan yang digunakan ?
bukan aku nak cakap seperti aku laa pembuat produk kecantikan ,
tapi sebagai pengguna aku rasa better korang amik maklumat dulu apa bahan yang digunakan..
kalau produk yang komersal tu it’s okay lagi sebab memang kita taw bahannye ,
ni yang baru muncul seketul-seketul dalam pasaran ,
katenye dalam masa 3 hari dah putih ..
gilew cepat terlalu cepat kesannye , tak takut masa depan ker ?
muke tu nak pakai sampai mati wehh kalau dalm masa 3 hari dah putih ,
comform menggunakan teknik pengelupasan .. yang biasa nye gitu laa kan ? =,=

jujur laa aku terkadang takut dengan apa yang dipasarkan kat pasaran sekarang.
tak mungkin laa aku tidak tergoda lagi ah pulak aku ni kadet palapes ,
muke hitam cerah hitam cerah dah macam perkara wajib berlaku dalam hidup aku..
bila tengok produk 3 hari tu dipasarkan , rasa macam nak pakai jerr weii..
tapi terus terfikir putih sekarang kejap jerr , nanti hitam semula ..
so rasa macam tak berbaloi plus aku memang dilahirkan bukan putih gebu ..
then amik keputusan tak payah laa kay , just pakai bedak sejuk jerr ..
plus krim yang memang aku pakai selalu .. enough tak payah krim collagen bagai ..
( setia dengan SAFI )
lagi satu yang buat mereka aka pengguna ni senang terpengaruh ,
model plus duta yang promosikan produk tersebut ..
model yang digunakan dah memang asal usul putih plus gebu , memang senang ah
kita sebagai pengguna terpengaruh untuk beli ..
dengan katenye dengan menggunakan produk ini boleh cerah percayalah ,
then kite dengan senang terus beli .. then kesannye tiada mule ah hampa ..

lagi satu hal aku ada dengar  produk kecantikkan yang dipasarkan tu ada yang tiruan ..
TIRUAN ? TIRUAN ? ehh kalau setakat beg atau baju tiruan kite sebagai pengguna
pakai boleh terima lagi tapi produk kecantikkan tiruan serius bagi effect yang
besar kepada si pengguna weii .. silap-silap boleh bagi kesan yang buruk kepada pengguna..
kepada pengguna produk kecantikkan , mohon sangat hati-hati waktu membeli.
dapatkan maklumat sebanyak mungkin tentang produk yang korang nak gune.
lihat testimoni or komen-komen dari pengguna sebelum ..
jangan cepat terpengaruh and fikir panjang kay before pakai ..


p/s : ada terjumpa akaun Instagram nama ( putih gebu_5hari) , tergelak weiii .. tapi memang cantik pon kakak ni.. huh !


Friday, February 21, 2014

Bola Bola Chicken Chop Kota Tinggi - Review Tempat Makan

Assalamualaikum ..
makan adalah salah satu aktiviti wajib dilaksanakan oleh setiap manusia .
makan dapat membekalkan tenaga kepada badan kita .
makan menjadi seronok apabila makanan yang dimakan itu sedap dan murah !
cakap pasal murah ni aku suka nak dengar , hahahha XD
kali ni rasa terpanggil untuk aku buat sedikit review tentang salah satu 
kedai makan di kota tinggi yang aku rasa not bad ,,
for those yang suka makan chicken chop + nak harga yang berpatutan 
sila baca entry ni sampai habis yee :D

kedai makan yang aku suggest korang boleh makan ialah
Kafe BOLA BOLA CHICKEN CHOP ..

Jalan Desaru - Kota Tinggi , 81900 Kota Tinggi Johor .
dibuka daripada jam 5.00 p.m until 1 a.m.
haa bagi pelancong-pelancong tu kalau sebut DESARU korang mesti
dah familiar right ? so before ke Desaru tu singgah makan kat sini dulu okay ..
kalau dari arah kota tinngi kedai ni berada di sebelah kanan jalan and
kalau yang mana datang mengikut highway senai-desaru kedai ni
berada di sebelah kiri ..
so far aku makan kat sini aku boleh cakap sos yang dibuat tu sedap ,
chicken grill die pon not bad ..
and yang paling best korang boleh makan chicken chop ni dengan harga serendah
RM5.00 plus banyak daging ayam nye .. 
waktu aku makan ni tak habis kott sebab dah kenyang dah ..
kesian si halimi yang kena paksa habiskan itu pon tetap tak habis jugak..
hahhahaha XD
 
Sedapnya , okay perut terus bunyi tengok makanan ni ..
aku suka sayur tuu , sedap !! before this kalau mana-mana sayur yang dorang
letak kat tepi ayam aku tak pernah aku usik sebab aku rasa tak sedap langsung !!
yang ni penuh selera aku makan , agaknya sebab tu laa ayam aku tak habis kott ..
so here beberapa view kedai yang boleh korang tengok ..
yang best nye kedai ni semangat pasukan bola johor taw ,
JDT = JOHOR DARUL TAKZIM ..
semuanya bertemakan biru merah .. yeah yeah
sesiapa yang belum try makan kat sini , boleh laa datang lepak sini ..
jangan risau semuanya dijamin sedap ..
so enjoy all the photo and thank you ..
xoxo, ~ bye






p/s : pulau pinang sarawak selangor

Wednesday, February 05, 2014

Kem Tahunan junior palapes darat siri 17 ( Personal story first)

Assalamualaikum ..
kekuatan untuk mengagahkan diri menulis blog telah bermula..
start 1 2 3 and now here i go !!!
kehitaman muke menjadi topik penting selepas selesai menjalani latihan
kem tahunan pegawai kadet junior palapes darat UNIMAS ..
itu pintu masuk kolej kenanga aku , kiranya rumah utama aku di bumi
kenyalang ni laa. kediaman yang banyak kenangan dalam diri setiap kadet..
menjadi kadet junior dalam darat ni , banyak cabarannya..
tak payah laa nak cakap jadi junior tu boleh dimanja-dimanja ,
wekkk and sila muntah pelangi ye .. kita sebagai junior telah diberi ilmu
oleh para senior-senior kami agar untuk tidak menjadi lemah semasa kem tahunan ini.
and so far alhamdulilah , kem tahunan peringkat junior berjalan dengan lancar and
semua kadet berjaya melaksanakan setiap tugasan mahupon ujian diberi
dilaksanakan dengan baik .. daebak junior !! :D
muke keriangan + kepoyoan memakai half loreng bersama pertunjukkan gigi ..
waktu ni kulit muke terjaga bak menatang minyak yang sangat penuh ..
belum dijamah oleh nyamuk aka gangster hutan ..
mereka sangat gangster menyerang muke tangan aku dengan sesuka hati .
senjata yang mereka gunekan sangat laa memberi kesan kepada
kulit aku sehinggakan merah-merah kulit aku ..mujur aku mempunyai
perlindungan dan aku tidaklah mendapat kesan yang teruk akibat
serangan gangster hutan, alhamdulilah :D

mohon jangan keliru wajah aku dengan princess Fiona ( awek shrek) walaupon
aku taw kecomelan aku lebih daripada dia .. hehe XD
selama aku hidup tak pernah aku make up sebegini ..
tak pernah aku terlajak pakai eye shadow lebih ke seluruh bahagian muke ,
maaf maaf actually ni pon eyeshadow pon , macam bongok laa kan
nak pakai eyeshadow ke seluruh muke .. tujuan aku menconteng muke
kesayangan ni kerana aku akan melakukan ujian dan menjadi syarat untuk
kita menconteng muke agar dapat markah yang baik .. betul aku tak tipu ni !
tapi nasib tak berapa baik coz aku kalah dengan kangdungan bahan ni ..
habis naik "jururawat" di muke ku , haihh nak buat macam mne kan,
nama pon pelajar hutan .. aku okey dan terima jerr..


hutan yang aku masuk ni hutan kat Lundu , Sarawak
daripada UNIMAS dalam 2 jam macam gitu laa sebab aku bangun tidur bangun
still tak sampai-sampai .. nampak tak kejauhan di situ ?
orang kampung situ pon baik-baik , kitaorang asyik tumpang
tandas ngan solat jer .. sudahlah bekalan air kurang di kawasan kampung ni..

tapi masyarakat di sini dah biasa dah and kami yang baru datang ni kena
la jugak biasakan keadaan di sini .. ala tapi cuma untuk 1 hari jer rasa suasana gitu sebab

selama 4 hari kehidupan aku adalah sebagai pelajar hutan .. XD
tempat yang aku berdiri ni tempat tidur aku , paham tempat tidur ??
waktu ni laa si Gangster hutan serang aku , huii kejam mereka tu ..
walaupon diserang dan diberi bermacam-macam ujian alhamdulilah
aku berjaya harunginye and horrayyyy !!
now sedang berkemas-kemas untuk pulang ke negeri kesayangan iaitu
JOHOR DARUL TAKZIM ..
doakan keselamatan perjalanan pulang saya , xoxo bye ~





Friday, January 17, 2014

2014 Masa Untuk Berblogging Semula

Assalamualaikum ,,
menulis blog di pagi jumaat bersama biskut Oreo di tepi + susu nespray cergas
yang menjadi menu breakfast untuk pagi ni ..
alhamdulilah pagi ni bersemangat sikit nak mulakan kehidupan ..
alhamdulilah again and thnks a lot to ALLAH S.W.T berikan nyawa kepadaku
untuk hari ni .. semoga kehidupan aku lebih diberkati setiap hari, amin !

perkara biasa yang berlaku dalam kepala otak aku bila sign in account blog .
sebelum sign in tu rasa macam banyak betul nak kongsi ,
sebelum tidur dah berangan-angan bak tuan puteri yang esok nak tulis itu ini.
bila tiba masa dihadapan lappy kesayangan bergelar Mr Handsome ,
glupp diam seribu bahasa.. ini laa farahazurah ,, LOL
TAPI aku tak rasa perasaan ini wujud kat aku sorang  rasanya semua
blogger mengalami sindrom yang sama .. muwehehehe XD

ini sindrom kesukaan aku !! ambik gambar tayang gigi XD
cita-cita nak jadi model iklan Darlie tapi muka comel sangat
so dia kata aku tak sesuai jadi model .. haha XD
itu yang belakang muka adik + manusia paling comel ,
mohd farid bin abdul gani from terengganu !! (abe baju merah)
why i mention him because semalam dia cakap dengan aku lepas
ni tulis laa pulak cerita pasal dia .. haa ni sekarang aku dah cerita ,
so please belanja aku nasi goreng USA kat cafe okeng .. hehe
gambar ni diambil time aku dan skuad-skuad bermain boling ,.
ni laa bestnya UNIMAS , dalam kawasan universiti aku ada kolam renang ,
padang golf , and tempat boling .. heaven sangat-sangat and tak laa tiap
kali aku balik johor ngidam nak main boling.
actually aku ni bukan pro main boling pon tapi aku suka ..
sebab setiap kali aku baling bola tu aku rasa hilang segala stress aku..
itu cara aku laa hilangkan segala penat or stress aku XD


yang ini geng planning & ansos
(planning development & antropologi and sosiologi )
eh ada pulak terselit satu manusia bergelar lelaki nun di hujung ..
itu rahman berkerja sebagai pengutip duit@wang dalam skuad kami..
dalam erti kata lain atau bahasa yang sweet gitu ,  bendahari ..

ini dipanggil teman seperjuangan , luaskan kuasamu johor !
hahaha , from kulai batu pahat kota tinggi and we together !
yang tengah tu diberi nama siti hajar and sorry it already taken !
hahahhaha XD maaf terlambat laa ye ,,

so tamat laa sudah karangan aku pada hari ni ,
next time kalau aku masih rajin and masih ada idea untuk tulis ,
i will write okeng .. btw blog ni memang lama sangat tak update and
harapnya 2014 ni aku semakin rajin and aktif untuk berblogging semula..
see you soon , xoxo ~ bye