Silent reader

Monday, February 28, 2011

Memberi salam sesama islam

Assalamualaikum...
hah??jawab ak uh??
ker sekadar bace dan x hiraukan...
fara harap korang jawab k...
ok,selepas menjamu ikan bakar di atas meja makan,fara twos naik bilik...
untuk apa??
ap lagi,masuk ngadap pc lah....
hehhehehehhehehe...
ok,kali ni fara nak bincangkan soal memberi salam sesama umat islam...
Assalamu alaikum (السلام عليكم as-salāmu `alaykum) merupakan salam dalam Bahasa Arab, dan digunakan oleh kultur Muslim. Salam ini adalah Sunnah Nabi Muhammad SAW, yang dapat merekatkan Ukhuwah Islamiyah umat Muslim di seluruh dunia. Untuk yang mengucapkan salam, hukumnya adalah Sunnah. Sedangkan bagi yang mendengarnya, wajib untuk menjawabnya.
Ok,seperti yang korang bace,memberi salam itu sunnah...
so,di sini ingin sekali fara tekankan perangai manusia ang semakin lupe untuk memberi salam.
terlebih dahulu,bukan niat fara nak sakitkan hati korang tapi fara nak kita semua
sama-sama sedar betapa alpa nye kita untuk memberi salam..
ok,fara bekerja di dalam kedai cina...
panampilan fara ke tempat keja pon bertudung(maaf,bukan riak)
TETAPI,ada slah beberapa pelanggan ISLAM yang datang ke kedai fara sikit pon xbagi salam...
nak tahu cerita,bace ini..
ok,1 kes...suatu petang...
waktu uh fara sibuk sikit kira stock...
so,fara xperasan lah customer masuk kedai...
customer uh bleh an ketuk2 perabot uh...konon nak panggil fara...
hhmm,then fara tgk...hurmmm..orang islam upenye...
ap lah sangat berat uh nak bagi salam...kan dapat pahala...
hurm... 
ok,kes 2..apabila masuk rumah tidak memberi salam...hurm,ap ni...
kita kan sudah di ajar untuk masuk rumah bagi salam...
nak kate rumah yang fara masuk uh bukan lah rumah datin atau dato' ,
cume rumah orang biasa...
sudah lah uh,depan mata fara mereka masuk rumah dengan selamba...
hurmm,nak tegur takut kecil hati...serba salah di buat nye...
fara dah penah bagitaw kat .... die,tapi wat selamba jer..
dah uh,malas nak tgo lagi...
hurmmm...fara masuk rumah orang kaye yang kat taman fara ni pon pandai 
bagi slam...die lagi pangkat besar,xd pon nak lupekan budaya memberi salam 
masuk rumah...(fara buka duduk kat perumahan orang kaye,tetapi orang uh rajin join kumpulan 
yassin taman fara,uh yang kitorang kenal) 
so,kita semua fikir lah...kita ni pon bukan lah sempurna sangat tapi xsalah kan 
kita saling tegur antara satu sama lain...kn?? 
so,harap lah sangat selepas ini kta mengamalkn memberi salam yer...  

P/s : JANGAN LUPA JAWAB SALAM TAW!


Sunday, February 27, 2011

Untuk Fatin Shafiqah...

Fatin Shafiqah name die...
die my classmate since form4 until form 5...
die dulu sekolah Tun Habab...
skolah uh betul-betul depan sekolah fara...
ok,ap misi fara nak buat story pasal die??
ok,misi fara coz nak mengenangkan memori fara tentang die...
die budak nye baik lah,kadang2 looks BLUR dalam kelas...
hobi die men mesj dalam kelas...
jujur,aq memang xsuke die dulu...
taw nye men mcg jer...
sampai kitorang ni pelik,setiap mase mcg,cakap ap jer...
fara pulak kdg2 asyik nak bertekak mulut jer ngan die...
kitorang macam x ngam!!
then selepas mase berlalu,tiba lah mase SPM...
ok,dalam bilik uh fara meja yang first.
2nd si fatin ni...
mungkin sejak uh ktorang rapat...
then yang mmbuat fara terus terharu apabila die merupakan member pertama
yang wish birthday fara kat no fara...
mmbr lain wish jugak tapi semua gune fb...arrr,xsgke gile seh...
then ble fara tnye die msti kate,kte kan BFF...
hmmm,terharu seh,.kau baik sebenarnye cume dulu time sek aq memng xminat sgt kau..
kau selalu curi2 tgk ble aq date ngan fati...
aq xsuke...nak tgk,tgk jer...jgn lah curi2...
(date dalam kelas smbil siapkan kerja sekolah...hehhehehe)
pape pon beb,ko memng baik..aq harap ko akan berjye dalam hidup k...
AMIN... 

Doa Harian Buat Para Blogger

Assalamualaikum....
Selamat Pagi Semua....
Pagi ni fara nak kongsi sesuatu yang fara rase amat bergune kepada para blogger smua.
Majoriti para blogger kita ni beragama islam kan??
so,xsalah lah kalau fara buat entry ni...
kali ni fara nak bagi beberapa doa harian agar mudah untuk kita amalkan...
semua doa ini dalam bahasa melayu...
xkira lah dalam bahasa apa pun,ALLAH MAHA MENDENGAR...
DOA KETIKA TIDUR :
"Dengan nama Engkau wahai Tuhan,aku hidup dan aku mati."
DOA BANGUN TIDUR : 
"Segala puji hanyalah kepunyaan ALLAH yang telah menghidupkan kami 
sesudah mematikan kami,dan kepada-Nya kami akan dikumpulkan." 
DOA MEMBUKA PAKAIAN :
"Dengan nama ALLAH yang tiada Tuhan kecuali Dia" 
DOA MENGHILANGKAN MARAH :
"Aku berlindung dengan ALLAH dari syaitan yang terkutuk ; Ya Allah,ampunilah
dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku,dan lepaskanlah aku dari syaitan yang terkutuk." 

Alhamdulilah,ini sajer yang mampu fara kongsi...
jika anda semua berminat dengan entry2 fara,sila lah follow...
insyaallah,fara sedang berusaha untuk meningkatkan mutu tulisan fara.
doakan fara yer...
semoga doa-doa yang fara beri ini dapat kita semua amalkan...
AMIN...  
 

Monday, February 21, 2011

Panggilan Ekin...


Assalamualaikum...hey...lewat nye ari ni update cerita...mane x nye,adik2 ku semua memakai nye..terpaksa lah ku merelakannye...hehehhehe...ap seh ayat...ok,tajuk kali ni berkenaan panggilan ekin...siapa EKIN??ekin adalah rakan camp fara...time uh fara tingkatan 2...fara join PROGRAM INTEGRASI MURID SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT NEGERI JOHOR...i'm local Johor k...hehehhehe...ekin ni kre penolong ketua time ktorang camp uh lah...die baik sangat...pemarah,manis mukenye...dah lame sgt xjumpe die...lupe nak bagitaw,die asal Muar/Batu Pahat(confius)..hehehhehe...die jer satu2 nye member camp yang fara xlupe...padahal kitorg xlah 1 team tapi sebab mesra nye uh sampai sekarang fara rapat ngan die...last jumpe die kat camp EASYMATHS...uh lah jumpe die,,,rindu sangat kat die.,..tadi die telefon fara...slalu kitaorg men miscall2 jer,...hehehhehe.jimat sikit...tapi tdi die call...banyak gak lah cerita ngan die...yang best nye,masing2 mulut xreti2 nak berhenti cakap...ada jer nak dibualkan...hehhehehe..then ttbe die ad bgtaw yang ayah kawan fara meninggal...dak uh 1 kumpulan ngan fara...hhmmm...sedih nye lah...harap tabah lah dak uh nanti...ayah budak diserang penyakit jantung...hhmmm,menakutkan an...macam2 penyakit sekarang ni...hmmm,k lah...bye...

Wednesday, February 16, 2011

Vitamin C pada Buah-buahan

Assalamualaikum...nak kongsi sesuatu ngan korang ni...bace2...hehehhehe...nak taw ak,vitamin C mudah larut dalam air dan apabila ia diambil melebihi dari keperluan yang sepatutnye,ia akan dibuang melalui air kencing..kekurangan vitamin c dalam badan kita boleh menyebabkan PENDARAN GUSI,GANGGUAN SARAF DAN SAKIT PADA BAHAGIAN OTOT.manakala,jika tubuh tidak mendapat vitamin C,ia boleh menyebabkan ANEMIA,MUDAH MENDAPAT JANGKITAN DAN KULIT YANG KASAR..jika berlebihan pula,boleh menyebabkan cirit birit dan apabila keterlaluan vitamain c,ia boleh menyebabkan batu karang..di sini fara sediakan senarai kandungan vitamin C pada buah buahan supaya kita semua dapat mengetahui jumlah vitamin C yang kita ambil... 

             Buah                                                                      Kandungan Vitamin C(mg/100gram)
  1. Jambu Batu                                         -                     183
  2. kiwi                                                    -                     100
  3. betik                                                   -                     62
  4. limau/oren                                           -                     53
  5. tembikai                                              -                     42
  6. anggur                                                 -                     34
  7. limau mandarin                                    -                      31
  8. buah sukun                                          -                     29
  9. mangga                                                -                     28
  10. nanas                                                   -                     15

Tuesday, February 15, 2011

Petua Di sini

Merawat kegatalan kepala : daun rambutan juga boleh mengatasi kulit kepala yang gatal.caranya,masukkan daun rambutan kedalam satu bekas yang berisi 3 gelas air..kemudian,perah 2 biji limau nipis dan kacau sehingga sebati.tapis air tersebut dan sapukan rata di kepala.biarkan ai menyerap pada kulit kepala.amalkan petua ini 2 minggu sekali sehingga anda memperoleh hasilnye...SELAMAT MENCUBA!! ^_^

Tuesday, February 08, 2011

Grenade-Bruno Mars

suke dgo strting lagu ni...ini lirik untuk lagu yang sedg bermain di blog ku kini...

"Grenade"

Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all
But you never give
Should've known you was trouble
From the first kiss
Had your eyes wide open
Why were they open?

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on the blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue
Beat me 'til I'm numb
Tell the devil I said "Hey" when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman
That's just what you are
Yeah, you smile in my face then rip the brakes out my car

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on the blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

If my body was on fire
You would watch me burn down in flames
You said you loved me, you're a liar
Cause you never ever ever did, baby

But, darling, I'd still catch a grenade for you
Throw my hand on the blade for you
I'd jump in front of a train for you
You know I'd do anything for you

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes I would die for you baby
But you won't do the same
No, you won't do the same
Oh, you never do the same

No, you won't do the same
You wouldn't do the same
Ooh, you'd never do the same
Oh, no no no